Airfryer kopen, kies het type wat bij jou past

Ben je opzoek naar een Airfryer of informatie over welke Airfryer je het bete kunt kopen? Lees dan alles wat je weten moet op deze pagina.

Wat is een Airfryer

De Airfryer is een unieke manier van frituren. Hij maakt geen gebruik van hete olie om je product te bereiden, maar van snel circulerende hete lucht. De hete lucht wordt van onder door de pan naar boven geblazen zodat je frietjes gelijkmatige worden gebakken, zonder olie of vet! Het grote voordeel van een Airfryer, hij gebruikt geen vet of olie, maar snel circulerende hete lucht. Het bereide product zoals frietjes bevat hierdoor tot 80% minder vet in vergelijking met klassieke frituren. Dat is wel zo gezond!


Waarom een Airfryer kopen

Frituren is lekker en snel klaar. Helaas kleven er een aantal belangrijke gezondheidsnadelen aan de klassieke manier van frituren.

Nadelen van klassieke frituurpan

 • Het hoge vet gehalte van je snacks is een groot nadeel.
 • Je hebt een nare vetlucht die lang in huis kan blijven hangen
 • Je moet regelmatig het vet in de friteuse vervangen wat
 • Tijdens het frituren ontsnapt samen met de water damp kleien vetdruppeltjes, waardoor alles in de omgeving van de frituurpan. Je hebt dus steeds veel schoonmaak werk.
 • Een frituur pan is lastig schoon te houden door het ingebrand vet

De voordelen van een Airfryer

 • Tot 80% minder vet.
 • Geen nare vet lucht meer in je keuken.
 • Geen olie of vet verversen
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Ook geschikt voor roosteren, bakken en braden van producten.

Met een Airfryer haal je een veelzijdig apparaat in huis waarmee je een heel scala van lekker en gezonde producten super snel kunt bereiden. Het is ook een uitstekende aankoop voor de studentenkamer of een studio met kleine keuken. Hij neemt weinig ruimte in je kunt er een grote variatie van recepten in bereiden en je hebt er weinig omkijken naar. Zodra je maaltijd klaar is geeft de Airfryer dat met een signaal aan en je kunt aan tafel!

Airfryer’s zijn onder verschillende namen te koop

 • Hetelucht friteuse
 • Multicooker,
 • Multifry
 • Philips Airfryer
 • Tefal Actifry.

Welke Airfryer kopen

Als je een Airfryer koopt is het belangrijk dat je een type kiest met de juiste mogelijkheden. Op deze manier heb je het meeste plezier van je aankoop. Let daarom goed op de onderstaande eigenschappen.

Capaciteit

Woon je alleen of met zijn tweeën dan wilde j niet een groot apparaat. Een groot gezin wil niet een klein apparaat en als je alleen woont wil je niet een mega groot apparaat voor vijf persoenen. Kies daarom eerst hoeveel porties je in één keer wilt kunnen klaar maken.

Met of zonder automatische pendelaars

Airfryer’s zijn te verdelen in twee groepen.

 1. Met een lade. Deze types hebben geen automatische schud of keer functie. Bij deze apparaten zit het verwarmingselement en de ventilator meestal boven het mandje of bakje waar het product in bereid wordt. De hete lucht wordt tussen het mandje en de buitenwand doorgeblazen en komt van onderaf het mandje of bereidingsbakje in. Je ziet hier recht een afbeelding van dit type airfryer.

 2. Met een glazen boven deksel. Bij dit type wordt de hete lucht van boven naar onder door het mandje of bereiding bakje geblazen. Het bekendste type is de Tefal ActiFry. Wil je een Airfryer die automatisch het te bereiden product omkeert, koop dan een Tefal Actifryer, want deze heeft een pedel arm die je frietjes gelijkmatig omkeert, zodat je het mandje niet hoeft te schudden. Wil je ook snacks maken als kroketten, koop er dan de Tefal snackmand bij.

Merk prijs en mogelijkheden

Veel mensen willen het beste van het beste en kiezen dan voor het beste merk zoals de Philips Airfryer of de Tefal Actifryer. Natuurlijk zijn er ook prima modellen te koop voor minder geld, waarmee je prima zo af en toe frietjes bakt. Vergelijk de mogelijkheden en beslis welke functies je echt nodig hebt en welke types deze functies hebben en hoe je ze gebruikt. Denk aan grillen in een passende grill pan, bakken in een goed passend bakblik, of een gril plaat. Maak gebruik van de online keuze hulp en koop meteen de Airfryer die het beste bij jou eisen past!

Online keuze hulp Coolblue

Online keuze hulp MediaMarkt


Accessoires voor Airfryer

Wil je meer met je Airfryer dan alleen frituren, kop er dan de juiste accessoires bij. Er zijn type gerelateerde accessoires die precies in een bepaald merk en type passen en accessoires die bij alle Airfryer’s te gebruiken zijn. Dus niet elke bakvorm past in elke apparaat. Wil je meer, kijk dan of bij jou keus de juiste accessoires te koop zijn.


 • Bakvormen voor het bakken van taarten
 • Grillplaten voor het grille van vlees of vis
 • Mand met verwijderbare bodem en deksel, voor lichte ingrediënten, het maken van popcorn, rooster en van koffie bonen en drogen van fruit.
 • Bakplaat voor pizza en verse broodjes of quiche.
 • Kookrekjes waarmee je in één keer meerdere producten kunt klaarmaken omdat je een tweede laag voor gerechten creëert met een kookrek
 • Kookrek met spiesen, voor het bereiden van vlees of vis spiesen
 • Antispat deksel, wat op het mandje geplaatst kan worden. handig om schijfjes groenten op hun plek te houden en brood langzaam af te bakken, zodat het lekker knapperig aan de buitenkant, wordt terwijl het van binnen zacht blijft.

De best koop

De Philips Airfryer’s staan bekend om hun brede reeks accessoires, wil je dus meer met je Airfryer dan raad ik je aan om er een van Philips te kopen. Vrijwel alle accessoires mogen in de vaatwasser, en zijn daardoor gemakkelijk schoon te maken.

De smaak

Is het bereiden in een Airfryer ook echt lekker, of smaakt je snack anders. Beide vragen zijn met ja te antwoorden. Producten smaken anders omdat z met veel minde olie of vet bereid zijn. In het begin is het misschien even wennen, maar heel veel mensen vinden het eten uit een Airfryer een stuk lekkerder, juist omdat het minder olie en vet bevat. vast staat, dat friet uit een Airfryer lekkerder smaakt dan de klassieke oven frietjes. Omdat de hete lucht in razendsnel circuleert, wordt het kortste optimaal knapperig en door de juiste temperatuur wordt de binnenkant optimaal gegaard.

Producten bereiden in Airfryer

Voor het bereiden van de lekkerste snack en gerechten is het belangrijk dat je weet hoe je optimaal met een Airfryer omgaat. Hieronder vind je de stappen die doorloopt voor het beste resultaat.

Voorverwarmen

De Airfryer moet eerst op temperatuur gebracht worden voordat je er een product in doet om het beste resultaat te bereiken. Zet het apparaat aan en wacht tot het op temperatuur is gekomen. dit duurt ca 3 minuten. Zodra het thermostaat lampje uit gaat is de Airfryer op temperatuur.

Product voorbereiden

Voor het beste frituur resultaat is het belangrijk dat het product wat wilt bereiden van een dun laagje olie is voorzien. Dit kan gewone zonnebloem olie of, gezonder, olijfolie zijn. Kant en kale diepvries friet is voor invriezen al van een laagje olie voorzien en kun je dus zo in de Airfryer doen. Let op d maximum capaciteit. Kleine porties zijn vaak het lekkerst. Maak je zelf friet. smeer dan met een kwastje een dun laagje olie op je frietjes. Je kunt ook een spuitflacon gebruiken, dat gaat sneller, maar vergt in het begin wat meer oefening. Andere producten met met een korrel of paneer buitenkant, zoals kroketten, moet je voor ze te bereiden met olie insmeren, om te voorkomen dat luchtstroom de paneer korrels niet wegblaast.

Keren tijdens bereiding

Bij veel producten is het belangrijk dat je keert tijdens de bereiding om het product aan de buitenkant egaal bruin te krijgen. Bij het bereiden van frietjes is één maal halverwege de bereiding de pan uitnemen en schudden vaak al voldoende. Bij andere producten wordt het product vaak beter bereid als het meerdere keren tijdens de bereiding keert.

Bereidingstijd en temperatuur.

Het kiezen van de juiste temperatuur en tijd is cruciaal. De temperatuur stel je in met de thermostaat en de tijd met de tijdklok. De juiste tijd en temperatuur hangt af van het product wat je bereidt, het type apparaat en je persoonlijke smaak. Raadpleeg ook de gebruiksaanwijzing bij het apparaat. Zorg er voor dat je het apparaat goed voorverwarmt voordat er een product in doet.

Airfryer schoonmaken

Nadat je lekker gegeten hebt maak je natuurlijk je Airfryer schoon voordat je hem weer in de kast zet. Veel onderdelen van een Airfryer mogen in de vaatwasser, wat het schoonhouden nog eens vergemakkelijkt. raadpleeg de gebruiksaanwijzing van jou Airfryer voor details.

 • Laat de Airfryer eerst goed afkoelen
 • Verwijder de pan uit het apparaat.
 • Haal de binnenpan uit de buiten pan en verwijder alle achtergebleven restjes.

Airfryer Kookboeken

Er zijn verschillende kookboeken waarin alle kneusjes en uitstekende recepten voor het gebruik van je Airfryer in beschreven staan. Van eenvoudige snelle simpele recepten tot ware culinaire hoogstandjes. Kookboeken voor het bereiden van Airfryer recepten zijn te krijgen als e-book of als fysiek boek in het Engels en in het Nederlands.

Hoe werkt een Airfryer

In een Airfryer bereid eten door hete lucht van ca 200 graden, op een vernuftige manier met hoge snelheid langs te bereiden snacks te laten circuleren. Hierdoor wordt de buitenlaag van bijvoorbeeld een frietje snel verhit en ontstaat er een krokant en knapperig kortste. Dit wordt in de kookkunst de Maillardreactie  genoemd. Deze reactie verloopt bij hogere temperaturen sneller dan bij lage.

In een Airfryer zorgt een speciale ventilator er voor dat de hete lucht met hoge snelheid door het mandje circuleert, met je te beredderden product bijvoorbeeld frietjes,. Hierdoor is er een snelle warmer uitwisseling tussen de hete lucht en de buitenkant van je frietje. Hierdoor wordt het frietje snel verhit tot de juiste temperatuur en kan er een optimale Maillardreactie reactie plaats vinden. Je frietjes worden hierdoor optimaal gebakken. De temperatuur moet ook weer niet te hoog worden, want dan kunnen eer schadelijke stoffen opstaan. Daarom wordt de hete lucht in een Airfryer thermostatisch geregeld en is nooit te heet.

Dus snel circulerende hete lucht voor een snel opwarming en optimale temperatuur en een thermostaat die de hete lucht op de juiste temperatuur houdt.

De pan in een Airfryer is dubbelwandig zodat het apparaat van buiten koel blijft. Een deel van de circulatie lucht wordt continu ververst. De lucht die het apparaat verlaat gaat eerst door een filter, zodat er nauwelijks olie of vet deeltjes in de omgeving terecht komen. Je keuken blijft du veel schoner dan bij het gebruik van een klassieke friteuse.

Alle Airfryer voordelen op een rijtje

 • Kortere opwarmtijd.
 • Tot wel 80% minder vet ten opzichte van normaal frituren
 • Gebruikt geen tot nauwelijks olie, waardoor gezonder voedsel en lagere kosten
 • Kortere bereidingstijd ten opzicht van normale oven
 • Makkelijker schoon te maken dan traditionele oven
 • Veiliger dan traditionele frituur pan, door afwezigheid van grote hoeveelheid olie, die door spatten brandwondjes kan veroorzaken.
 • Geen problemen meer met wisselen en afvoeren van olie of vet.
 • Een Airfryer is ook geschikt voor, roosteren, braden en bakken van uiteenlopende producten. Hiervoor heb je een passende grillpan, grill rooster of bakplaat nodig.

>